Alles om jullie heen is er nog

De afgelopen jaren werd Nederland meermalen geconfronteerd met grote vliegrampen. Zoals vorig jaar, de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne. En vijf jaar geleden de vliegramp in Tripoli waarbij zeventig Nederlanders omkwamen. Onder hen de ouders van Marieke Poelmann.

Marieke Poelmann (1988) studeerde zowel Media als Cultuur en Journalistiek. Ze is freelance journalist en schrijft onder meer voor NRC Next. In 2010 was ze beginnend journalist toen ze plotseling aan de verkeerde kant van het nieuws kwam. Haar ouders kwamen om bij de vliegramp in Tripoli. Wat er toen op haar afkwam was overweldigend. Ze schreef er een boek over, Alles om jullie heen is er nog. Hoe is het voor nabestaanden om steeds geconfronteerd te worden met vliegrampen.

Mariekes leven veranderde voor goed. Samen met haar oudste broer kreeg ze ineens de verantwoordelijkheid voor hun gehandicapte broertje, die op zijn elfde een hersentumor kreeg. Alle relaties kwamen in een ander perspectief te staan. Over dat immense verlies en over de invloed van zo’n ingrijpende gebeurtenis, schreef ze haar debuutroman. Marieke-PoelmannAls in de ochtend van 12 mei 2010 het vliegtuig van Afriqiyah Airways in Tripoli verongelukt, duurt het even voordat Marieke zich bewust is van de consequenties. Van de 104 inzittenden overleefde een jongen de ramp, de overige 103 niet. Onder hen 70 Nederlanders. Lang blijft het gevoel van ongeloof.

Bijna een maand later begraaft ze haar ouders. De keuze is Bergklooster of Kranenburg. ,,We zijn er nog nooit geweest. Maar zelfs in een rouwproces is er zoiets als smaakontwikkeling. Eerst wil je überhaupt niets tot je uiteindelijk met de volste overtuiging naar één bepaalde bloemsoort zoekt bij alle bloemisten van de stad. Morgen begraaf ik mijn ouders,” zo schrijft ze.

Tijdens de herdenking van de vliegramp MH17 in Nieuwegein sprak Marieke als ervaringsdeskundige. Ze hoopt dat ‘Alles om jullie heen is er nog’ mensen houvast biedt.

Auteur: Marieke Poelmann

Uitgeverij: De Bezige Bij

Aantal pagina’s: 256

Uitvoering: Ebook en Paperback

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *