Het gaat om vertrouwen en eerlijk zijn

Jaarlijks verliezen ruim zesduizend kinderen een of beide ouders. Ongeveer een op de vijf overkomt dit voor hun zesde levensjaar (bron: CBS). Daarnaast wordt jaarlijks ook een groot aantal gezinnen geconfronteerd met het overlijden van één van de kinderen. Met deze cijfers kunnen we stellen dat veel kinderen op jonge leeftijd worden geconfronteerd met de dood. Toch blijft dit thema vaak onbespreekbaar in de klas. Volwassenen vullen in dat de dood te confronterend is. Een gevoel dat voortkomt uit eigen angsten en vooroordelen. Scholen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Zij maken vaak gebruik van rouwprotocollen. Maar het valt of staat met de persoonlijke invulling. Een interview met Cathelijne de Vries. 

Cathelijne de Vries was jaren lang werkzaam in het speciaal onderwijs. ,,Het gaat om vertrouwen en eerlijk zijn,” zegt ze. Cathelijne, moeder van drie kinderen, kreeg in 2009 borstkanker. ,,Het ziekteproces heb ik zo open mogelijk met mijn kinderen én de leerlingen op school gedeeld. Ze moeten weten dat als ik zeg dat het goed gaat, dat het ook goed gaat.” De Arnhemse besloot ondertussen de opleiding tot uitvaartverzorger te volgen bij Meander. ,,Eén van mijn idealen is de dood uit een sfeer van angst en taboe te halen en het bespreekbaar maken bij leven.” De behandelingen voor borstkanker waren succesvol en Cathelijne besloot als zelfstandige de uitvaartzorg in te gaan. ,,Ik had alle lymfeklieren nog en voelde me genezen.” Het was dan ook een klap in haar gezicht toen drie jaar later de ziekte terugkeerde.pag48-49-1

Protocollen

In de periode dat Cathelijne in het onderwijs werkte en te maken kreeg met het overlijden van de moeder van een leerling, waren er nog niet zoveel protocollen op het gebied van rouw. ,,Ik ging uit van mijn eigen gevoel. Wat we wilden, was de kinderen een veilige wereld bieden met structuur en duidelijkheid.” Volgens Cathelijne hebben kinderen die thuis te maken krijgen met rouw, juist behoefte aan de dagelijkse dingen, aan het ‘gewone leven’ op school. Daarnaast is ze een voorstander van het benoemen van feiten. ,,Vertel kinderen hoe en wat er gaat gebeuren, anders gaan ze er zelf een verhaal bij maken. De afscherming maakt alsof er een geheim is. Kinderen worden dan fantasierijker en maken het nog veel groter.” Een paar maanden geleden verzorgde ze de uitvaart van een jonge moeder. Haar driejarige zoon wist dat zijn moeder ziek was. ,,We hebben hem laten voelen dat mama was overleden. Met zijn handje voelde hij dat zijn moeder niet meer warm was en dat ze niet meer bewoog,” vertelt Cathelijne. ,,Kinderen moeten in het proces worden meegenomen.

Lees het hele artikel in Puur&Persoonlijk 6

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *