Bermmonumentjes markeren een bijzondere plek

Bermmonumentjes, we zien ze voorbijkomen, we merken ze op en soms kijken we er naar. En, we rijden weer door. Het lijken daardoor anonieme monumenten, maar niets is minder waar. Op de plek waar het monumentje staat heeft zich iets ernstigs voorgedaan. Er is iemand verongelukt of overleden. Jeroen Hansen heeft zijn fascinatie voor bermmonumenten omgezet in een fotoboek.

Signs of life

Op een winderige zondagmiddag, in de polder bij Amersfoort vertelt Jeroen Hansen hoe zijn fascinatie begon. ,,Vier jaar geleden fotografeerde ik bij toeval een monument op de Canarische Eilanden. Na een stevige wandeling in de bergen zag ik ineens een wit kruis staan. Bijzonder, zo midden in de middle of knowwhere. Ik heb verschillende foto’s gemaakt en later thuis kwam ik die weer tegen.’’

De foto bleef Jeroen intrigeren waarna het idee ontstond er wat mee te doen. Hij reed heel Nederland door op zoek naar bermmonumenten. In Leeuwarden zag hij een drietal kruizen bij elkaar staan en dat bleek een monument voor twee zussen, waarvan er één 8 maanden zwanger was. De twee grote kruizen staan voor de zussen, de kleinere voor het ongeboren kindje. Hoewel het Jeroen vooral gaat om de foto, is hij bij dit monument wel gaan zoeken naar het verhaal erachter.boek jeroen

Dader

Het verhaal uit Leeuwarden vertelt van het dramatische vervolg op het overlijden. De ouders, die twee dochters en een verwacht kleinkind verloren, hebben veel tijd nodig gehad om te rouwen en het verdriet een plekje te geven. Uiteindelijk verloor de moeder zelfs haar baan omdat ze zo vast zat in haar verdriet en er op haar werk niet over kon praten. Toen ze het bermmonument wilden plaatsen bleek dat de dader er problemen mee had. Hij zou te veel herinnerd worden aan het ongeval.

Hierdoor kregen de ouders bijna geen toestemming om het monument te plaatsen wat zelfs bijna op een rechtzaak is uitgelopen. Hansen schudt zijn hoofd: ,,Wat is het toch soms een omgekeerde wereld waar we in leven. Krijgt bijna de dader nog meer rechten als de slachtoffers.’’

Lees het hele artikel in Puur&Persoonlijk 8

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *